Shtojca për Kulturë

Libra, filma dhe art për 11 Shtatorin

Yadegar Asisi në realizimin e veprave që lidhen me sulmet e 11 Shtatorit

Më njëmbëdhjetë shtator 2001, Kullat Binjake të Qendrës Botërore të Tregtisë ishin cak i sulmeve terroriste. Terroristë të Al-Kaidës rrëmbyen katër aeropanë me udhëtarë dhe përplasën dy prej aeroplanëve në Kullat Binjake. Dy aeroplanë të tjerë të rrëmbyer u rrëzuan: një në Pentagon, ndërtesa e Departamentit të Mbrojtjes, e një tjetër në një fushë në Pensilvani. Gati 3000 njerëz vdiqën, përfshirë këtu edhe shumë pjesëtarë të ekipeve emergjente të cilët dolën në vend të ngjarjes për të ndihmuar viktimat.

 

Prej dramës së NETFLIX-it të titulluar “Worth”(“Vlerë”), deri te libri i ri i Judith Butler: Bota e kulturës ende po mundohet të pasqyrojë sulmet terroriste të njëmbëdhjetë shtatorit të vitit 2001

Më njëmbëdhjetë shtator 2001, Kullat Binjake të Qendrës Botërore të Tregtisë ishin cak i sulmeve terroriste. Terroristë të Al-Kaidës rrëmbyen katër aeropanë me udhëtarë dhe përplasën dy prej aeroplanëve në Kullat Binjake. Dy aeroplanë të tjerë të rrëmbyer u rrëzuan: një në Pentagon, ndërtesa e Departamentit të Mbrojtjes, e një tjetër në një fushë në Pensilvani. Gati 3000 njerëz vdiqën, përfshirë këtu edhe shumë pjesëtarë të ekipeve emergjente të cilët dolën në vend të ngjarjes për të ndihmuar viktimat.

Këto sulme terroriste shënuan një pikë kthese në histori, duke shtyrë deri te pushtimi dhe luftërat në Afganistan dhe Irak.