Shtojca për Kulturë

“Vera andrron detin” – film i pasur dhe i arrirë

Teuta Ajdini-Jegeni në rolin e Verës në filmin “Vera andrron detin”

Viteve të fundit, regjisoret kosovare kanë marrë vëmendje nëpër festivale të ndryshme të filmit me filmat e tyre që trajtojnë pozitën e femrave në shoqërinë kosovare (të mos harrojmë edhe filmin e vitit 2017 “Martesa” të Blerta Zeqirit që trajton jetën e dyfishtë të komunitetit LGBT). Mirëpo, viti 2021 shënon një “shpërthim” të kreativitetit të regjisoreve kosovare: Filmi “Zgjoi” i Blerta Bashollit fitoi tri çmime në Festivalin e Filmit Sundance, filmi “Në kërkim të Venerës” i Norika Sefës u shpërblye me Çmimin special të jurisë në Rotterdam, si dhe filmi “Luaneshat e kodrës” i Luana Bajramit që pati premierën në Festivalin e Filmit në Cannes dhe në Fetivalin e Filmit në Sarajevë mori Çmimin për aktoren më të mirë për kastën e shkëlqyer të tri aktoreve.

 

Me filmin e saj debutues në metrazh të gjatë, Kaltrina Krasniqi vazhdon valën e regjisoreve kosovare, filmat e të cilave trajtojnë pozitën e grave në shoqërine e tyre

Viteve të fundit, regjisoret kosovare kanë marrë vëmendje nëpër festivale të ndryshme të filmit me filmat e tyre që trajtojnë pozitën e femrave në shoqërinë kosovare (të mos harrojmë edhe filmin e vitit 2017 “Martesa” të Blerta Zeqirit që trajton jetën e dyfishtë të komunitetit LGBT). Mirëpo, viti 2021 shënon një “shpërthim” të kreativitetit të regjisoreve kosovare: Filmi “Zgjoi” i Blerta Bashollit fitoi tri çmime në Festivalin e Filmit Sundance, filmi “Në kërkim të Venerës” i Norika Sefës u shpërblye me Çmimin special të jurisë në Rotterdam, si dhe filmi “Luaneshat e kodrës” i Luana Bajramit që pati premierën në Festivalin e Filmit në Cannes dhe në Fetivalin e Filmit në Sarajevë mori Çmimin për aktoren më të mirë për kastën e shkëlqyer të tri aktoreve.

Mirëpo, prurja më e re në atë që mund të cilësohet si valë (“Vala e grave kosovare”?) është filmi më i pasur dhe i arrirë nga të gjithë: Filmi “Vera andrron detin”, një debutim i Kaltrina Krasniqit. Ky film ka pasur premierën botërore së fundmi në kategorinë “Orizzonti” në Festivalin e Filmit në Venecie .