Shtojca për Kulturë

Frikë dhe urrejtje

Në atë kohë nuk e quanin azil. Shprehja që përdorej ishte emigrant ilegal. Kur erdha në Angli në fund të viteve ‘60, kënga “Sergeant Paper” po pushtonte vendin, De Gaulle ishte “Dreqi i madh” dhe kishte vetëm disa muaj para se Enoch Powell ta përdorte metaforën klasike për lumin Tiber (një qëndrim kundër emigracionit). Jo rastësisht fjalimi i tij atë natë është bërë simbol i një momenti të errët në kulturën bashkëkohore të Britanisë se Madhe. Profecitë e tij të shëmtuara e të liga për gjakderdhje – lumenj që gufojnë gjak – nuk ishte vetëm një shprehje e thjeshtë emocionesh. Ky fjalim nuk pikoi nga qielli. Muaj të tërë para atij fjalimi, gazetat dhe televizionet shfaqnin imazhe të aziatikëve në Afrikën Lindore, të grumbulluar në aeroportet Gatwick dhe Heathrow, si dhe duke u rreshtuar jashtë zyrave të Komisionit të Lartë Britanik në Najrobi, e pastaj duke u shtyrë për të hyrë brenda.

 

Më 1969, një afrikan i ri u largua nga persekutimi në Zanzibar për të gjetur atë që ai e mendonte se ishte liri në Britani të Madhe. Në këtë shkrim, shkrimtari Abdulrazak Gurnah – fituesi i sivjetmë i “Nobelit” për letërsi – rikujton atë që gjeti në Britani dhe reflekton mbi ndodhitë që pasuan

Në atë kohë nuk e quanin azil. Shprehja që përdorej ishte emigrant ilegal. Kur erdha në Angli në fund të viteve ‘60, kënga “Sergeant Paper” po pushtonte vendin, De Gaulle ishte “Dreqi i madh” dhe kishte vetëm disa muaj para se Enoch Powell ta përdorte metaforën klasike për lumin Tiber (një qëndrim kundër emigracionit). Jo rastësisht fjalimi i tij atë natë është bërë simbol i një momenti të errët në kulturën bashkëkohore të Britanisë se Madhe. Profecitë e tij të shëmtuara e të liga për gjakderdhje – lumenj që gufojnë gjak – nuk ishte vetëm një shprehje e thjeshtë emocionesh. Ky fjalim nuk pikoi nga qielli. Muaj të tërë para atij fjalimi, gazetat dhe televizionet shfaqnin imazhe të aziatikëve në Afrikën Lindore, të grumbulluar në aeroportet Gatwick dhe Heathrow, si dhe duke u rreshtuar jashtë zyrave të Komisionit të Lartë Britanik në Najrobi, e pastaj duke u shtyrë për të hyrë brenda.

Një fjalë e shpeshtë në titujt e lajmeve ishte “eksod”, për të dhënë përshtypjen se popuj të tërë po zhvendoseshin. Nëse i zihej besë shtypit të asaj kohe, eksodi po vërshonte Wolverhampton, zonën elektorale të Powellit, duke e kthyer atë në një vend të huaj. Nuk është befasi që Powell do ta përdorte atë imazh të “së keqes” nga bota antike e Mesdheut për të përshkruar panikun që kishte përfshirë vendin.