Shtojca për Kulturë

Një “lexim” i nobelistit në gjashtë tituj

Abdulrazak Gurnah fitoi çmimin “Nobel” të enjten. Ai është shkrimtari i parë afrikan që shpërblehet me këtë çmim në më shumë se një dekadë. Në njoftim Komiteti i çmimit “Nobel” lavdëroi “depërtimin e tij të pakompromis dhe të dhembshur në efektet e kolonializmit dhe fatin e refugjatit në hendekun midis kulturave dhe kontinenteve”. Gurnah u lindu në Zanzibar, prej ku u largua në moshën 18-vjeçare për në Angli. Të dy vendet janë prezente në veprat e tij.

 

Gurnah, autor i dhjetë romaneve, mori çmimin “Nobel” për letërsi. Gazeta “The New York Times” sjell një përmbledhje të disa prej veprave të Gurnah-ut

Abdulrazak Gurnah fitoi çmimin “Nobel” të enjten. Ai është shkrimtari i parë afrikan që shpërblehet me këtë çmim në më shumë se një dekadë. Në njoftim Komiteti i çmimit “Nobel” lavdëroi “depërtimin e tij të pakompromis dhe të dhembshur në efektet e kolonializmit dhe fatin e refugjatit në hendekun midis kulturave dhe kontinenteve”. Gurnah u lindu në Zanzibar, prej ku u largua në moshën 18-vjeçare për në Angli. Të dy vendet janë prezente në veprat e tij.

Shumë prej temave që veprat e tij trajtojnë kanë të bëjnë me ekzilin, zhvendosjen me dhunë dhe identitetet e përgjysmuara.