Shtojca për Kulturë

Nga murtaja te COVID-i: Kur pandemitë ndryshojnë historinë

Maska që ngjasojnë me sqepin e zogjve janë përdorur për të mbrojtur mjekët nga murtaja

Sëmundjet ngjitëse kanë lënë të vdekur miliona njerëz, mirëpo ato kanë sjellë edhe ndryshim e progres. Një ekspozitë unike eksploron të kaluarën dhe të ardhmen e pandemive.

 

Koronavirusi ka lëkundur ndjenjën tonë të sigurisë dhe ka treguar që askush nuk ka imunitet. “Epidemitë”, sipas Oliver Gauert, “paraqesin kërcënimin më serioz për njerëzimin, bashkë me ngrohjen globale. Mirëpo, ato ende nuk po merren aq afër zemrës nga publiku. COVID-i është një vërejtje për njerëzimin”

Sëmundjet ngjitëse kanë lënë të vdekur miliona njerëz, mirëpo ato kanë sjellë edhe ndryshim e progres. Një ekspozitë unike eksploron të kaluarën dhe të ardhmen e pandemive.

Një prej kujtimeve të hershme të fëmijërisë sime është kur po qëndroja në shkallë lëvizëse në një dyqan të madh, duke u mbështetur në parmakë. Gjysha ma mori dorën e më tha “mos e prek, është e papastër”. Ajo ma mbajti dorën derisa zbritëm poshtë.