Shtojca për Kulturë

“One”, himni i gjithçkaje

“One” është kuptuar si këngë për një bend në krizë, për një martesë të shembur, për zënkën e babait me të birin, për shtetin e ndarë dhe për grindjen me Zotin
 

Bono dhe Edge e sosën që të rrëfenin secilin problem që ishte grumbulluar që prej viteve ‘80 dhe t’ia nisnin nga e para. Me padurim për të eksperimentuar me bateritë e reja dhe tastet sintetike, ata ua dorëzuan Mullenit dhe basistit Adam Clayton demot që ishin pak më shumë se vijë melodike. “Ishim në territor të pashkelur”, thotë Edge

Në tetorin e vitit 2020, mësuesi parisien me emrin Samuel Paty u vra nga një ekstremist, pasi shfaqi karikaturat e profetit Muhammad në orën për lirinë e shprehjes. Në ceremoninë përkujtimore pesë ditë më vonë, arkivoli i tij bartej në oborrin e Sorbonnes me tingujt e një prej këngëve të preferuara të Patyt, “One” të grupit “U2”. Të nesërmen, kënga kryesonte në top-listat e Francës. “Ajo gjë ishte e fuqishme”, thotë Edge, kitarist i grupit “U2”. “Është një prej këngëve që zë vend për çfarëdo rasti”.

Këtë javë bëhen fiks 30 vjet qëkur doli në dritë albumi “Achtung Baby” pjesë e të cilit është kënga “One” e vitit 1992. Axel Rose i “Guns N’ Roses”, dikur kishte thënë se “One” ishte “njëra prej këngëve më së bukuri e shkruar. E lëshoj atë këngë dhe filloj të qaj”. Në një edicion të veçantë të revistës “Q” gjatë vitit 2003, kjo këngë ishte votuar si më e mira e të gjitha kohëve. Është gravurë për krejt anëtarët e bendit.