Shtojca për Kulturë

“Bota serbe” e sherrit

Sivjet, si asnjëherë tjetër, janë ngjallur kujtimet e frikshme të luftërave në shtetet që dolën nga Jugosllavia. Njëherësh në Serbi, u thuren lavde e lartësohen në qiell kriminelët e luftës. Por derisa Serbia vazhdon të eksportojë destabilitet në shtetet fqinje, ua ndalon aktivistëve protestat për të drejtat e njeriut kundër muralit të kriminelit të dënuar të luftës, Ratko Mladiq, në zemër të Beogradit (Foto: AP)

Serbia nuk po arrin assesi të shkëputet nga e kaluara e saj kriminale.

 

Serbia u shkakton vazhdimisht kokëçarje shteteve fqinje që kanë dalë prej Jugosllavisë së prishur përgjakshëm për shkak të projektit të “Serbisë së madhe”. Por Beogradi, ndryshe nga vitet nëntëdhjetë, politikën e ndërhyrjes në punë të brendshme të fqinjëve, po e zbaton nëpërmjet mekanizmave politikë, fetarë dhe të inteligjencës në Kosovë, Bosnjë-Hercegovinë, Mal të Zi e Maqedoni. Veçse për realizimin e “Serbisë së madhe”, pos mjeteve, ka ndërruar edhe emrin e projektit

Serbia nuk po arrin assesi të shkëputet nga e kaluara e saj kriminale.

Sivjet, si asnjëherë tjetër, janë ngjallur kujtimet e frikshme të luftërave në shtetet që dolën nga Jugosllavia. Njëherësh në Serbi, u thuren lavde e lartësohen në qiell kriminelët e luftës.