Shtojca për Kulturë

“Financial Times”: Petrit Halilaj – fragmente të vizatuara nga fëmijëria traumatike

Imazh nga instalacioni i Petrit Halilaj në “Very volcanic over this green feather”, e hapur në “Tate St. Ives” në Angli (Foto: Matt Greenwood)

Kur Petrit Halilaj mori konfirmimin se ai është pjesë e Bienales së Beogradit (2020) u befasua kur gjeti një vend bosh pranë emrit të tij, aty ku duhet të ishte vendlindja. Artisti është nga Kosova, një vend i njohur nga gjysma e shteteve anëtare të OKB-së — por jo nga Serbia, nga e cila shpalli pavarësinë në vitin 2008, pas një konflikti të gjatë që kulmoi me luftë në fund të viteve 1990, atëherë kur Halilaj ishte në fillimet e adoleshencës. Kështu familjen e tij u vendos në një kamp refugjatësh për më shumë se një vjet.

 

Artisti bisedon rreth asaj sesi e procesoi eksperiencën e tij si refugjat i luftës në Kosovës në një ekspozitë që u hap në “Tate St Ives”

Kur Petrit Halilaj mori konfirmimin se ai është pjesë e Bienales së Beogradit (2020) u befasua kur gjeti një vend bosh pranë emrit të tij, aty ku duhet të ishte vendlindja. Artisti është nga Kosova, një vend i njohur nga gjysma e shteteve anëtare të OKB-së — por jo nga Serbia, nga e cila shpalli pavarësinë në vitin 2008, pas një konflikti të gjatë që kulmoi me luftë në fund të viteve 1990, atëherë kur Halilaj ishte në fillimet e adoleshencës. Kështu familjen e tij u vendos në një kamp refugjatësh për më shumë se një vjet.

Kjo mospërmendje e Kosovës e kishte tronditur atë, duke vënë në pah diçka që ai kishte menduar – sesi një artist me nam e që jeton dhe punon midis Gjermanisë, Italisë dhe Kosovës, ai e kishte tejkaluar atë. Duke hulumtuar më pas literaturë që flet për traumat, ai zbulon se është e zakonshme që të kalojnë 20 vjet para se një person të mund t’i rivizitojë ankthet e veta.