Shtojca për Kulturë

Zejtarët e fundit të “lules së Pejës”

Teksa rrëfejnë për historitë e familjeve të tyre, që kanë dhënë zejtarë me nam së paku në njëqind vitet e fundit, zejtarët e fundit, reflektojnë përzieshëm krenari e dëshpërim. Mburrje për vazhdimin e traditës së paraardhësve. Zhgënjim pse janë të fundit e Çarshia e Gjatë në Pejë është mbushur me dyqane, që arkitekturën e kanë tradicionale, ama në to nuk pikon djersa e ballit për produktet që ekspozohen brenda e jashtë

Nata vetëm sa ia shton shkëlqimin Çarshisë së Gjatë të Pejës. Ari ua merr sytë myshterinjve e kalimtarëve me të hyrë në rrugën që zgjatet teposhtë deri te xhamia. Emrat e argjendarive dhe historitë janë pjesë e rrëfimeve, për të cilat me qejf flet Bujar Nila, kryetar i Shoqatës së Zejtarëve.

 

“Është simboli i Pejës”, thotë përherë fytyrëqeshuri Bujar Nila, kryetari i zejtarëve, duke e shoqëruar për orë të tëra ekipin e Grupit KOHA. “Është lulja e Pejës”, e fuqizon menjëherë mendimin fillestar. “Nëse ke ardhë në Pejë dhe nuk e ke vizitu Çarshinë e Gatë, mos thuj se je kanë në Pejë”, thotë krenueshëm Arben Belegu, saraçi i fundit

Nata vetëm sa ia shton shkëlqimin Çarshisë së Gjatë të Pejës. Ari ua merr sytë myshterinjve e kalimtarëve me të hyrë në rrugën që zgjatet teposhtë deri te xhamia. Emrat e argjendarive dhe historitë janë pjesë e rrëfimeve, për të cilat me qejf flet Bujar Nila, kryetar i Shoqatës së Zejtarëve.

“Është simboli i Pejës”, thotë përherë fytyrëqeshuri Nila, teksa e shoqëron për orë të tëra ekipin e Grupit KOHA. “Është lulja e Pejës”, e fuqizon mendimin fillestar.