Shtojca për Kulturë

Sidney Poitier, aktori që theu barrierat racore

“Isha aktor shumë i mirë dhe besoja në vëllazëri. Urreja racizmin dhe përçarjen. Isha simbol i luftës kundër tyre...”
 

Sidney Poitier, një herë kishte refuzuar rolin e Othelos, sepse s’donte të karakterizohej vetëm si aktor afro-amerikan. Rasti vuri në pah dilemën e një burri që theu shumë barriera racore në Hollywood.

Si afro-amerikani i parë, fitues i Çmimit për aktorin më të mirë të Akademisë Amerikane, ai ishte i vetëdijshëm se është bartës i integrimit të madh racor. Por shpesh u ndie se është kthyer në një “monedhë racore”, dhe kjo ia mohoi atij mundësinë të pranonte role të ndryshme.