Shtojca për Kulturë

Irene Papas më 1969: “Aktrimi është mësim”

Irene Papas në “The Brotherhood”, 1968

“Sa më i pjekur të bëhesh, aq më pak dëshiron të mësosh. Dhe aktrimi është mësim. Unë pretendoj se aktroj, sepse kam nevojë për të ngrënë. Unë qaj dhe ha. Por pse duhet të ha, thjesht sepse qaj mirë? Duhet të ha se jam e uritur. Por kjo është kaq e vështirë në këtë botë. Ne jetojmë të rrethuar nga mallra të konsumit, nga artefakte. Në qytete jemi viktima të sasisë së mallit që duhet të transferohet”, kishte thënë më 1969 Irene Papas, ikona e filmit e cila vdiq të mërkurën e 14 shtatorit në moshën 96-vjeçare

 

“Sa më i pjekur të bëhesh, aq më pak dëshiron të mësosh. Dhe aktrimi është mësim. Unë pretendoj se aktroj, sepse kam nevojë për të ngrënë. Unë qaj dhe ha. Por pse duhet të ha, thjesht sepse qaj mirë? Duhet të ha se jam e uritur. Por kjo është kaq e vështirë në këtë botë. Ne jetojmë të rrethuar nga mallra të konsumit, nga artefakte. Në qytete jemi viktima të sasisë së mallit që duhet të transferohet”, kishte thënë më 1969 Irene Papas, ikona e filmit e cila vdiq të mërkurën e 14 shtatorit në moshën 96-vjeçare

Londër, 13 qershor, 1969 – Në dosjet e “The Sun-Times” gjendet një fotografi e Irene Papas, e bërë në kohën kur kishte ardhur në Hollywood në vitin 1950. Është një foto tipike publicistike, një nudo e modifikuar; ajo është ulur në një trung me këmbët e saj të kryqëzuara dhe fletushka thotë diçka për një yll grek që vjen për të luajtur me James Cagney.

Publiciteti i filmit është jashtëzakonisht i parëndësishëm, por kjo foto është prej atyre që fitojnë çmime. Të imagjinosh se Irene Papas do të përshkruhet ndonjëherë si një “yllth” është mjaft e egër; ta imagjinosh atë si një subjekt për nudo do të thotë të përcaktosh, në një farë mënyre, se çfarë përmasash dëshpërimi kishte mbërritur Hollywoodi teksa dominonte TV-të e viteve ‘50. Ose e thënë ndryshe: ka shumë vajza të bukura në filma, por jo shumë gra. Irene Papas është një grua, një zonjë, një aktore e shkëlqyer. Nuk kemi shumë si ajo. Ndoshta kjo është arsyeja pse ajo nuk shfaqet në shumë filma; aktorët e zakonshëm e kanë problem të ndajnë ekranin me të. John Wayne ka diçka të së njëjtës cilësi. Shumë aktorë të rinj nuk e kanë autoritetin dhe prezencën për të luajtur përballë tij. Ata priren të bëhen të padukshëm.