Shtojca për Kulturë

Bahri Çela – udhërrëfyesi i gjeneratës së re

Bahri Çela dhe Kori dhe Orkestra e Fakultetit të Arteve të Universitetit të Prishtinës, Handel, “Messiah”, prill 2005, Salla e Kuqe, Prishtinë (Foto: Visar Kryeziu)
 

Në prova, Bahri Çela ishte profesori, jashtë fakultetit, miku të cilin e gjen rrallë. Formula e punës së profesorit edhe është kritikuar, megjithatë deri sot nuk është dëshmuar një tjetër më e suksesshme se ajo. Gjenerata e re që do ta zërë vendin e tij mbetet ta gjejë rrugën për suksesin dhe shpëtimin e një gjenerate tjetër e cila po ngec në zhvillimin normal drejt formimit si muzikantë të së ardhmes

Tetor i vitit 2002. Isha pranuar të ndjek studimet në Fakultetin e Arteve në Drejtimin e Pedagogjisë së Përgjithshme Muzikore. Shpeshherë e kisha menduar ditën kur do t’i nisja studimet aty, sidomos kur kaloja pranë ndërtesës së Fakultetit. Kur nisi gjithçka, habitesha se si një objekt që më ishte dukur aq i bukur e komod, nuk i plotësonte as për së afërmi kushtet për të ndjekur studimet normalisht, aq më pak në arte. Megjithatë, konsideroja se isha me fat që isha pranuar të vazhdoj studimet pikërisht aty. Kisha dëgjuar fjalë për profesorët e ardhshëm, disa prej tyre i njihja personalisht, mirëpo njërin ndër pedagogët nuk e kisha takuar asnjëherë më parë. Ama për të dëgjuar kisha dëgjuar shumë.

I rreptë, shumë i rreptë, i pakompromis, kërkues, shumë kërkues, por edhe unik dhe njeriu i cili dinte të krijonte mbrëmjet koncertale si asnjë tjetër. Në takimin e parë, në sallën e madhe të Fakultetit të Arteve në Prishtinë (objekti i vjetër) në lëndën e dirigjimit koral u njoha nga afër me të. Rreth 15 minuta më herët isha në sallën e ligjëratave, sepse kështu më kishin rekomanduar studentët e gjeneratave të shkuara.