Shtojca për Kulturë

“Tmerri është i pranishëm në jetën e qindra-mijëra njerëzve të Kosovës”

Sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan, në selinë e NATO-s në Bruksel, më 28 janar 1999

Çështja e zhvillimeve në Kosovë pas masakrës së Reçakut, si dhe nevoja e avancimit të marrëdhënieve dhe shkëmbimit të pikëpamjeve në midis OKB-së dhe NATO-s ishte në qendër të takimit dhe fjalimit të sekretarit të përgjithshëm të OKB-së, Kofi Annan, gjatë fjalimit të tij në selinë e NATO-s në Bruksel, më 28 janar 1999. Ai nënvizoi sfidat, me të cilat përballej bota në prag të shekullit 21, sidomos pasojat që kishin krijuar luftërat e përgjakshme në ish-Jugosllavi, duke shtuar se nevoja e përdorimit të forcës paraqitet si alternativë, kur të gjitha mjetet kanë dështuar. Në këtë mënyrë, Annani paralajmëroi edhe një herë se mund të arrihej në atë kufi, edhe një herë, në ish-Jugosllavi, nëse situata në Kosovë do të shkonte drejt përshkallëzimit të mëtutjeshëm.

 

“Mjerisht, tmerri a horrori nuk kërcënon më. Është i pranishëm në jetën e qindra-mijëra njerëzve të Kosovës, jeta e të cilëve është ndërprerë dhunshëm. Deri tani, Reçaku është shtuar në listën e krimeve kundër njerëzimit të kryer në ish-Jugosllavi”, kishte thënë sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan, gjatë fjalimit të tij në selinë e NATO-s në Bruksel, më 28 janar 1999

Çështja e zhvillimeve në Kosovë pas masakrës së Reçakut, si dhe nevoja e avancimit të marrëdhënieve dhe shkëmbimit të pikëpamjeve në midis OKB-së dhe NATO-s ishte në qendër të takimit dhe fjalimit të sekretarit të përgjithshëm të OKB-së, Kofi Annan, gjatë fjalimit të tij në selinë e NATO-s në Bruksel, më 28 janar 1999. Ai nënvizoi sfidat, me të cilat përballej bota në prag të shekullit 21, sidomos pasojat që kishin krijuar luftërat e përgjakshme në ish-Jugosllavi, duke shtuar se nevoja e përdorimit të forcës paraqitet si alternativë, kur të gjitha mjetet kanë dështuar. Në këtë mënyrë, Annani paralajmëroi edhe një herë se mund të arrihej në atë kufi, edhe një herë, në ish-Jugosllavi, nëse situata në Kosovë do të shkonte drejt përshkallëzimit të mëtutjeshëm.

“Kur iu drejtova Konferencës së NATO-s në Romë, në qershorin e kaluar (1998), shpreha shpresën se kishim filluar t’i nxirrnim mësimet e duhura nga përvoja jonë në luftën e Bosnjë-Hercegovinës për faktorët e tillë kritikë, si besueshmëria, legjitimiteti dhe morali i ndërhyrjes dhe mosndërhyrjes. Por, unë shtova se ka vetëm një mënyrë, në të cilën mund të vërtetojmë se e kemi bërë këtë, duke zbatuar ato mësime praktikisht dhe prerazi ku tmerri kërcënon. Mjerisht, tmerri a horrori nuk kërcënon më. Është i pranishëm në jetën e qindra-mijëra njerëzve të Kosovës, jeta e të cilëve është ndërprerë dhunshëm. Deri tani, Reçaku është shtuar në listën e krimeve kundër njerëzimit të kryer në ish-Jugosllavi”, theksoi ndër të tjera Annani.