Shtojca për Kulturë

“The Nation”, 13 nëntor 1909: Barbarët e kohës sonë

Pjesëtar i fisit Nikaj duke provuar pushkën me strall, të njohur si karajfile (Foto: Edith Durham, 1908)
 

...malësori shqiptar përkul të gjitha energjitë e tij për respektimin e kanunit të tij të vrazhdë. Rasti i tij duket për mendjen moderne i veçantë, megjithëse në realitet është një fazë pothuajse universale e evolucionit shoqëror. Ai pranon aq shumë unitet sa të gjithë shqiptarët janë vëllezër kundër sllavëve apo turqve, ndërsa të gjitha këto fise veriore respektojnë kodin që tradicionalisht i atribuohet njëfarë Lekë Dukagjini, i cili thuhet se është shkishëruar nga Papa Pali II në vitin 1464 mbi bazën jashtëzakonisht të arsyeshme të mëkatit që kreu në hartimin e këtij legjislacioni të neveritshëm jo të krishterë

Do të ishte një spekulim zbavitës të pyesësh se çfarë efekti do të kishte pasur zbulimi i Shqipërisë në fazat e mëparshme të lëvizjes romantike. Këtu, në këto male të egra dhe të bukura, pothuajse me pamje nga bregdeti italian dhe një rrugëtim pothuaj prej dy ditësh nga Vjena, ende mbijeton mes një populli katolik indoevropian, vetë bota e rrezikut, aventurës dhe nderit nga e cila një brez i tërë poetësh tjerrën idealet dhe ëndrrat e tij. Bajroni, me të vërtetë, kishte udhëtuar mes klaneve më të buta të Epirit dhe kishte shkruar për ta me një admirim dhe një simpati që ai refuzoi ta përdorte për grekët dhe turqit.

Ali Pasha i Janinës ishte një figurë e konsiderueshme bashkëkohore. Ai kishte arritur majën e lavdisë mes një populli që e konsideron ryshfetin vetëm si një dëshmi lajkatare të rëndësisë së tyre. Napoleoni dhe zoti Pitt kishin kërkuar secili më kot ta korruptonin. Ai mori subvencionet e tyre dhe vazhdoi të ndiqte qëllimet e tij. Por deri në ditët tona nuk ka pasur ndonjë informacion njëherësh të saktë dhe të bollshëm në lidhje me shqiptarët e veriut, të cilët vetëm nga raca e tyre kanë arritur mjaft të sfidojnë të gjitha ndikimet e qytetërimeve të njëpasnjëshme. Pushtimi romak nuk la asgjë pas tij, përveç disa emrave në atlasin klasik dhe disa rrënojave për muratorët dembelë për t’i çmontuar. Nga Perandoria Bizantine, Bullgare dhe Serbe ka mbetur vetëm trashëgimia e urrejtjes së pakuptueshme.