Shtojca për Kulturë

Piktori tunizian me prejardhje shqiptare, pionier i abstraksionizmit që vdiq në mizori

Lutfi Arnauti (1944–2023)
Lutfi Arnauti (1944–2023)

Ai ishte një prej figurave më në zë të artit bashkëkohor në Tunizi, i shkolluar edhe në Paris, ku u ndikua prej abstraksionizmit, të cilin më pas Lutfi Arnauti, me prejardhje shqiptare, e solli edhe në vendin ku u lind dhe veproi. Përkundër punës së tij si profesor në Fakultetin e Arteve të Bukura në Tunizi dhe kontributit të madh në zhvillimin e artit bashkëkohor, u tërhoq kohëve të fundit, me krizën e rëndë që e goditi vendin. Me këtë krizë nuk kishte më mundësinë ta paguante qiranë e banesës dhe vdiq në shtëpinë e pleqve më 18 janar

 

Ai ishte një prej figurave më në zë të artit bashkëkohor në Tunizi, i shkolluar edhe në Paris, ku u ndikua prej abstraksionizmit, të cilin më pas Lutfi Arnauti, me prejardhje shqiptare, e solli edhe në vendin ku u lind dhe veproi. Përkundër punës së tij si profesor në Fakultetin e Arteve të Bukura në Tunizi dhe kontributit të madh në zhvillimin e artit bashkëkohor, u tërhoq kohëve të fundit, me krizën e rëndë që e goditi vendin. Me këtë krizë nuk kishte më mundësinë ta paguante qiranë e banesës dhe vdiq në shtëpinë e pleqve më 18 janar

Në Tunizi, sikurse në shumë vende në Lindjen e Mesme, kemi figura të njohura (politikanë, shkrimtarë, piktorë e tjerë) që mbajnë emrin e përbashkët Arnaut që tregon prejardhjen e tyre etnike, pra shqiptare. Siç dihet, prania shqiptare ushtarake e civile u shtri në Lindjen e Mesme me pushtimin osman të asaj pjese të botës në shekullin XVI, ku atje u formuan shumë vilajete që u bënë shtete të pavarura në shekullin XX. Në mesin e tyre janë Algjeria, Tunizia, Libia e të tjera.

Tunizia kishte pak prani shqiptare në krahasim me Algjerinë e Libinë, por megjithatë u paraqiten atje figura shqiptare ushtarake, politike dhe të kulturës. Në Tunizi mbahet në mend deri më sot ushtaraku dhe politikani Sinan pasha i Topojanit (1506–1596), i cili në konflikt për dominim në Mesdhe midis Perandorisë Osmane dhe asaj Spanjolle, arriti të fitojë në betejën e njohur në Halk al-Wal (La Goletta) kundër ushtrisë spanjolle, në shtatorin e vitit 1574. Me këtë u vendos sundimi osman në këtë vend deri më 1881, ku bë protektorat francez. Në krahasim me vilajete të tjera osmane, sundimi osman në Algjeri, Tunizi e Libi ishte formal, kurse pushtetin e mbante një elitë ushtarake me prejardhje osmane, që përmbante edhe elemente shqiptare.