Shtojca për Kulturë

“Avatar 2” – mitet e njerëzve blu dhe gjeopolitika e ëndrrave

Cameron është përpjekur që në “Avatar 2” të rrokë temat aktuale më komplekse, si natyrën, kolonializmin, maskulinitetin, gjeopolitikën dhe punën
 

Tashmë, audienca e ka vlerësuar ndikimin e tij vizual dhe përvojën “ujore”, duke e konsideruar atë një formë të artit kinematografik. Për më tepër, si krijim kinematografik, “Avatar 2” ua ka hapur rrugën edhe formave të reja të kinemasë së kulturës pop dhe nevojës për të ecur vrullshëm përpara... Njerëzit blu në film janë në fakt një kastë e lartë parazitare, ndërsa njerëzit që dalin nën sipërfaqe përfaqësojnë origjinën e njerëzimit

Ngjashëm me filmin e parë “Avatar”, James Cameron ngjalli reagime të shumta edhe me vazhdimin e tij, “Avatar 2”. Filmi diskuton kontrastin midis natyrës dhe botës artificiale, duke i vendosur gratë të lidhura me të parën, ndërsa burrat me të dytën, artificialen. Regjisori eksploron rolin e burrave në prezantimin e konceptit të punës dhe vetëkonstituimit, ndërsa gratë shihen si edukuese dhe të lidhura me natyrën. Filmi portretizon natyrën si diçka harmonike dhe vlerë të dhënë, ndërsa bota e krijuar nga njeriu përshkruhet si patriarkale dhe artificiale. Autori pranon përshkrimin mbresëlënës të teknologjisë së krijuar nga njeriu në film dhe vlerëson aftësinë e James Cameronit për të krijuar një aspekt imponues të fantashkencës.

“Avatar 2” shënon një ndryshim të rëndësishëm kulturor dhe ideologjik. Tashmë, audienca e ka vlerësuar ndikimin e tij vizual dhe përvojën “ujore”, duke e konsideruar atë një formë të artit kinematografik. Për më tepër, si krijim kinematografik, “Avatar 2” ua ka hapur rrugën edhe formave të reja të kinemasë së kulturës pop dhe nevojës për të ecur vrullshëm përpara.