Shtojca për Kulturë

“Armëpushim” për fuqinë e pambaruar të artit

Ekspozita “Armistice / Armëpushim” e mendjeve krijuese është një dëshmi jo vetëm e fuqisë së njëanshme të veprimit artistik, por edhe e frymës bashkëpunuese që shënon komunitetin artistik
 

Ekspozita “Armistice / Armëpushim” nuk është thjesht një shfaqje e veprave artistike; është një festë e bashkimit në ndryshim, një simfoni vizuale e drejtuar nga artistë të njohur që bënë “Open Art Gallery” një shenjtore të kreativitetit dhe një dëshmi për fuqinë e pambaruar të artit për të krijuar lidhje mes komuniteteve dhe përtej kufijve

Me iniciativën fillestare të artistit Naim Spahiu nga Prishtina dhe të artistëve të njohur nga Tirana, Ardian Isufi dhe Elton Koritari, e nisi rrugëtimin projekti artistik, “Armistice”, të cilit iu bashkuan edhe plot 18 artistë të tjerë shqiptarë me banim në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni të Veriut, Mal të Zi, por edhe në SHBA, Gjermani, e të tjerë sikurse Ardian Isufi, Ardian Pepa, Arbnor Karaliti, Alkan Nallbani, Alkida Boshnjaku, Armand Habazaj, Artan Balaj, Berina Kokona, Burim Myftiu, Burhan Ahmeti, Driton Hajredini, Ergys Krisiko, Ervis Gjini, Fatmir Juka, Florian Haxhihyseni, Mervan Mustafa, Osman Demiri, Zake Prelvukaj. Ky projekt u bazua në konceptin kuratorial të artistit Elton Koritari: “Nëpërmjet një dialogu të gjatë dhe një procesi bashkëpunues, si një ‘Tregti Artistike’, ky projekt synon të thyejë pengesat dhe të promovojë një ndjenjë bashkëpunimi mes artistëve. Galeria shndërrohet në një hapësirë ku artistë nga sfondet, zhanret, dhe perspektivat e ndryshme shkrihen në një fluks organik të ideve dhe veprave që bashkohen në përpjekje për të nxitur unitetin dhe mirëkuptimin – në një kohë kur këto dy fjalë duket gjithnjë e më larg në jetën reale. Por arti është ky – në fakt, kjo ekspozitë feston fuqinë e artit për të shpërbërë pengesat, duke tejkaluar dallimet individuale dhe nxitur një mjedis harmonik ku krijimtaria nuk njeh kufij. Ky ‘Armëpushim’ i artistëve në Galerinë e Artit të Hapur është një dëshmi e forcës kolektive dhe shpirtit bashkëpunues që artistët sjellin në peizazhin kulturor të Ballkanit të Mbyllur”.

Ekspozita “Armistice” u hap më 1 dhjetor 2023 në galerinë “Open Art”, një qendër kulturore e sapohapur që u bë skena e këtij spektakli krijues, nga një kolektiv i jashtëzakonshëm artistësh nga regjioni që kryen një vepër të mrekullueshme, duke organizuar një nga ekspozitat më të mira të këtij viti të artit bashkëkohor. Kjo ngjarje e jashtëzakonshme është një dëshmi e pasionit, përkushtimit dhe frymës bashkëpunuese që mbisundon në komunitetin artistik.