SOT

Procesi i regjistrimit të qenve shtëpiakë, lajmërohen 3 mijë pronarë

 

Shumë nga ne i duamë kafshët e veçanërisht qentë, ku një numër i madh i qytetarëve tash veçse e kanë nga një kafshë shtëpiake. E qeni shumë herë është konsideruar edhe si shoku më i mirë i njeriut, pasi kjo qëndron kështu, në Kosovë është futur Ligji për regjistrimin e tyre. Se sa qen janë regjistruar deri më tani, se çfarë gjobash janë shqyrtuar e si po shkon ky proces, e marrim vesh tani.

Vaksinimi, përkujdesja e përkushtimi janë vetëm disa nga obligimet që nevojiten për mbajtjen e një kafshe shtëpiake. E nga nëntori i vitit të kaluar për herë të parë ka filluar projekti i identifikimit dhe regjistrimit të qenve. Është shtuar një obligim i ri ndaj pronarëve të kafshëve dhe qëllim ka mirëqenien e tyre.

“Projekti i identifikimit dhe regjistrimit të qenve me pronarë, një projekt jashtëzakonisht i rëndësishëm për arsye se po zhvillohet për herë të parë në vendin tonë, është një projekt që i paraprin pak a shumë parandalimit të shumimit të qenve endacakë, për arsye se e dimë që një nga burimet kryesore ndaj shumimit të qenve endacakë në vendin tonë janë qentë me pronarë”, ka thënë Sadik Heta nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.