Sport

Një çmim ngjitjeje, që mund të jetë i fundit për fitues

 

Lart në malin Lunag Ri në Nepal, alpinisti austriak David Lama filloi të shqetësohej se mund të humbiste gishtat e këmbëve. Lama, duke u përpjekur ta përshkallëzojë i vetëm në vitin 2018, mund të kishte përfunduar i vdekur nëse do të kapej nga një stuhi me ngrica të rënda ose do të lëndohej nga një rënie. Një shpëtim do të ishte pothuajse i pamundur.

Gishtat e austriakut nuk ngrinë kurrë plotësisht dhe ai vazhdoi në majë të malit. Imazhi i tij në majën e mali është ai për të cilin alpinistët ëndërrojnë. Për ngjitjen e tij, Lama fitoi një “Piolet d'Or” - Sëpata e Artë të Akullit - çmimi më i madh i alpinizmit. Por, Lama nuk ishte i pranishëm për të pranuar çmimin në ceremoninë e mbajtur në Ladek-Zdroj, Poloni, në shtator të vitit 2019. Ai kishte vdekur pesë muaj më parë nga një ortek, ndërsa po përpiqej të ngjitej në një rrugë të re në majën e rrezikshme Howse në shkëmbinjtë kanadezë. Në aksident humbën jetën edhe dy partnerët e tij, amerikani Jess Roskelley dhe austriaku Hansjorg Auer. Auer, gjithashtu, u nderua me një "Piolet d'Or" në Poloni, për një ngjitje në Lupghar Sar West të Pakistanit. Dhënia e çmimeve për Laman dhe Auerin ishte si “të kishe një festë për dikë që vdiq nga sëmundja e mëlçisë”, tha Rolando Garibotti, 50 vjeç, një alpinist argjentinas.