Storie suksesi

Kujtim Dobruna

Kujtim Dobruna

1. Në cilin vit keni mërguar?

Kam mërguar në vitin 1995, pasi u pranova si student i ekonomisë në Universitetin e Grazit. Pasi u pajisa me vizë studenti në ambasadën austriake, provova të fluturoj nga Shkupi për në Vjenë, por autoritetet maqedonase të asaj kohe nuk më lejuan. Si duket u pengonte që një i ri shqiptar, që nuk lejohej të vazhdonte shkollimin në atdheun e tij, po shkonte në një vend perëndimor për të studiuar. U ktheva në Kosovë dhe pas dy ditësh sigurova një biletë për fluturimin Prishtinë-Beograd-Vjenë. Por, dukej se ishin shitur më shumë bileta se sa që kishte vende të lira për pjesën e parë të fluturimit. Kapiteni, një burrë në të dyzetat, korpulent e me flokë të dendura e të thinjura, më lejoi të fluturoja edhe pse nuk mund të më ofronte karrige. Kështu, pjesën e parë të udhëtimin e bëra duke qëndruar në këmbë. Me të arritur në Beograd u mora në pyetje nga policia kufitare për arsyet e migrimit tim, por pasi që dokumentacioni im ishte i rregullt, u lejova të fluturoj për në Vjenë.