Tech

Astronomët kinezë detektojnë një sinjal misterioz nga hapësira

Astronomët kinezë detektojnë një sinjal misterioz nga hapësira

Shkencëtarët kinezë e kanë pranuar një sinjal të pazakontë me ndihmën e radio teleskopit të gjerë pesëqind metra, FAST. Bëhet fjalë për një sinjal të përbërë nga një seri e “goditjeve” të shpejta të përsëritura të radionjaleve (FRB) të cilat vijnë nga thellësitë e hapësirës dhe të cilat të paktën tani për tani nuk mund të shpjegohen nga shkencëtarët.

Sinjalet FRB janë shumë të rralla dhe që nga viti 2007 kur ato u regjistruan për herë të parë, janë detektuar vetëm rreth njëqind sish. Ato ndodhin kryesisht vetëm një herë dhe më pas zhduken, por shkencëtarët kinezë pohojnë se FRB-ja e javës së kaluar është "e njohur nga më parë".