Tech

Mihja e Bitcoinit prodhon me mijëra tonelata mbetje elektronike

 

Disa studiues kanë përllogaritur se pajisjet e mihjes së Bitcoinit kanë një jetëgjatësi mesatare prej vetëm 1.29 vjetësh. Si rezultat i kësaj, sasia e mbetjeve të prodhuara elektronike krahasohet me mbetjen “e një pajisjeje të vogël të teknologjisë dhe telekomunikimit” në një vend si Holanda, kanë bërë të ditur studiuesit, duke i përfshirë në këtë kategori telefonat celularë, kompjuterët, printerët dhe telefonat

Mihësit e kriptovalutës më të njohur në botë, Bitcoin, çdo vit prodhojnë deri në 30,700 tonë mbetje elektronike, kanë përllogaritur të martën Alex de Vries dhe Christian Stoll.

Sipas tyre, këto mbetje përkojnë me një mesatare prej 272 gramësh për një transaksion. Ndërkaq sasia krahasohet me atë të një iPhone 13, që gjeneron mbetje me peshë prej 173 gramësh, ka raportuar agjencia britanike e lajmeve BBC.