Tech

Shmangia e përgjegjësive ligjore për dështimet e rrjeteve sociale

 

Facebook-u dhe shumë rrjete të tjera sociale përdorin algoritmet e kompjuterit për vlerësimin dhe rekomandimin e përmbajtjes. Ata qeverisin atë çka shfaqet në ballinën e përdoruesit. Ideja e Haugenit është që të largohen këto mbrojtje në rastet kur përmbajtja kryesore e drejtuar nga algoritmet favorizon angazhimin masiv nga përdoruesit mbi sigurinë publike.

Ligjvënësit amerikanë po parashtrojnë propozime për frenimin e gjigantëve të mediave sociale, duke kufizuar mbrojtjen e tyre të fjalës së lirë kundër përgjegjësisë ligjore.

Përpjekjet e tyre po vijnë pasi ish-menaxheri i produkteve të Facebook-ut prezantoi rastin kur sistemi i kompanisë zgjeroi urrejtjen e ekstremizmin online, si dhe dështoi në mbrojtjen e përdoruesve të rinj nga përmbajtjet e dëmshme.