Tokio 2020

Sportistët sigurojnë kualifikimin, por mbeten jashtë Lojërave Olimpike

Foto: AP
 

Si një nga luftëtarët e rangut më të lartë të taekwondos në botë, Jes readys Tortosa ishte gati të fillonte me paketimin e gjërave për Lojërat Olimpike “Tokio 2020”. Ai ishte përgatitur për pesë vjetët e fundit për këtë ngjarje dhe kishte fituar të drejtën për të qenë në Japoni me rezultate, që i siguruan kualifikimin në Lojërat Olimpike.

Mirëpo, në vend që të bëjë udhëtimin në Tokio së bashku me pjesën tjetër të ekipit spanjoll, Tortosa po bën pushime në Republikën Dominikane pasi u përjashtua nga Lojërat Olimpike nga federata lokale e taekwondos. Edhe pse Tortosa është numri dy në botë dhe i katërti në renditjen olimpike, federata spanjolle zgjodhi një garues të rangut më të ulët për të shkuar në vend të tij bazuar në një “vendim teknik”. Tortosa, i cili tha se vendimi ishte më shumë politik, sesa teknik për shkak se babai i tij kundërshtoi presidentin aktual të federatës në zgjedhjet e fundit, është ndër të paktët sportistë që u kualifikuan për Lojërat Olimpike, por nuk do të lejohen të garojnë sepse në disa sporte olimpike vendimi përfundimtar për ekipin olimpik është në duart e federatave lokale. Raste të ngjashme ndodhën në ekipin anglez të badmintonit dhe në skuadrën ruse të skermës, dhe një çift alpinistësh japonezë, të cilët siguruan vendet e tyre vetëm pas një vendimi nga Gjykata e Arbitrazhit Sportiv (CAS).