Tokio 2020

Në debutimin olimpik në sportet kolektive, puna ekipore po jep fryte për Mongolinë

Foto: AP
 

Për dekada, Mongolia kryesisht ka dërguar boksierë, xhudistë dhe mundës në Lojërat Olimpike – sportistë që bëjnë punë individuale që, në shumë mënyra, reflektonin shpirtin e një kombi të njohur për një ndjenjë të individualizmit nomad. Megjithatë, këtë vit, puna në ekip është kryefjala. Një grup lojtarësh basketbolliste të Mongolisë kanë rënë në qendër të vëmendjes në Tokio për vendin prej 3 milionësh, duke rikthyer atë që është e mundur si në vendin e tyre ashtu edhe në skenën Olimpike si një vend i tërë. Të udhëhequra nga 21-vjeçarja Khulan Onolbaatar, e cila të premten e kaluar u bë bartësja e parë e flamurit në historinë e gjashtë dekadave të vendit në Lojëra, Mongolia është një nga tetë ekipet e femrave që luajnë në debutimin e basketbollit 3x3 në Lojërat Olimpike.

“Një ëndërr u bë realitet për ne, veçanërisht duke pasur parasysh se këto janë Lojërat e para Olimpike që marrim pjesë si shtete në një sport ekipor”, tha Onolbaatar. “Dhe duke përfaqësuar vendin tonë në skenën më të madhe të mundshme në sportet ekipore, është nder i madh. Gjithashtu, ndihem krenare që jam edhe pjesë e kësaj skuadre”.