Vështrime

“Tezja” vs. “Daja”

Rrëfimi shkon përafërsisht kështu: Një mbret dashurohet e martohet me një lypsare, “karallajkë” hesapi. E veshë në dukat dhe e mbush me stoli. E bën mbretëreshë pallati e sundimtare vendi. Ia shtron shtratin me petale lulesh dhe i sjell verë me kupa argjendi.

Por ai e vëren se gruaja e tij mbyllet çdo ditë nga një orë në dhomën e saj. Bëhet merak dhe fshehtas hap një vrimë në mur, nga ku e përgjon ditët në vijim. Ka çfarë të shohë! Mbretëresha kishte hedhur ca lecka të vjetra e ca monedha të vogla rreth e rrotull dhomës, e veshur e mbështjellë si lypsare. Shkonte te secila leckë duke thënë me dorën e zgjatur: “ Zonjë, a më jep pak bukë? Zonjë a më fal diçka?“