Vështrime

Edhe një shans për shtet

12 vjet pas shpalljes shtet i pavarur, Kosova sërish ndodhet në “5 n’12”. Fati i saj është në duart e lidershipit të ri, që e ka shansin ta shndërrojë në shtet funksional dhe t’ia ruajë tërësinë territoriale në tavolinë bisedimesh. Nëse nuk e fiton luftën në këto dy fronte, Qeveria Kurti do ta marrë dënimin e popullit dhe të historisë

Një orë e bardhë klasike, aso rrumbullake, me zilen e alarmit mes dy kupolash, vërehej tek valëvitej nga një dorë në turmën prej mijëra protestuesve të mbledhur në qendër të Prishtinës në një ditë pranvere të vitit 1998. Ishte mesditë dhe në momentin kur akrepat e orës shënuan 5 minuta në 12, iu aktivizua alarmi. Cingërima e fortë që vinte nga zilja ishte thirrje për bashkësinë ndërkombëtare që ta dëgjojë zërin e një populli të shtypur dhe të intervenojë ushtarakisht e ta shpëtojë nga gjenocidi.