Vështrime

“Serbi - Kosovë: rifillimi i dialogut të normalizimit”

“Shkëmbimi i territoreve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës mund të rizgjojë demonët e vjetër ballkanikë”

Jo të gjitha nismat diplomatike janë pezulluar nga kriza sanitare. Ndërkohe që gjysma e njerëzimit ishte e izoluar prej COVID-19, në hijen e tij disa prej këtyre nismave kane ecur edhe më shpejt, siç ndodhi për shembull me konfliktin ndërmjet Kosovës se pavarur që prej 2008-s dhe Serbisë, e cila nuk ka pranuar asnjëherë të njohë daljen më vete të ish-provincës së saj.

Ne kulmin e krizës së koronavirusit, në fillim të muajit prill, qeveria e Kosovës i anuloi taksat doganore 100% për mallrat serbe, duke eliminuar kësisoj një prej pengesave kryesore për rifillimin e bisedimeve mes Beogradit dhe Prishtinës, të cilat mbeten konfliktuale që prej luftës në fund të viteve 1990.