Vështrime

Bisedimet Kosovё - Serbi dhe strategjia e presidentit Trump

Nё dy vjetët e fundit tё administratёs sё Donald Trumpit vёrehet njё aktivizim i pazakontё me problematikёn ballkanike, sidomos me dialogun Kosovё - Serbi. Veç dy tё dёrguarve tё posaçёm, Riҫard Grenell dhe Metju Palmer, dialogu Kosovё - Serbi ka marrё vёmendjen edhe tё vetë presidentit amerikan. Nё dhjetor të 2018-s, ai iu drejtua me letёr homologёve tё tij nё Kosovё dhe Serbi, nё tё cilёn theksonte nevojёn e ngutshme tё nёnshkrimit tё marrёveshjes pёrfundimtare midis dy vendeve, sepse, sipas tij, ky ёshtё njё shans historik qё mund tё mos pёrsёritet mё. Nё janar tё kёtij viti, Donald Trumpi e vlerёsoi si “historike” njё letёr qёllimi pёr bashkёpunim nё fushёn e transportit ajror midis Prishtinёs dhe Beogradit.

Aktiv dhe jo rrallё agresiv ёshtё shfaqur i Dёrguari i Posaçёm i presidentit, ambasadori Riçard Grenell. Nё vizitat e tij nё rajon, nё deklaratat publike dhe cёrcёritjet diplomatike, ai ka pёrsёritur pa fund njё refren: filloni menjёherё dialogun, shfrytёzojeni momentin, jeni tё vonuar. Edhe nё kulmin e pandemisё, gjatё muajve mars e prill, ai kёrkoi nga Qeveria e Kosovёs heqjen e tarifave e tё reciprocitetit me Serbinё dhe fillimin e menjёhershёm tё dialogut me tё.