Vështrime

Marrëveshja e Washingtonit në stilin “Na falni se dolëm pak prej teme!”

Përmbajtja e Marrëveshjes, ku përzihen rrjeti 5G, njohja e ndërsjellët me Izraelin, Ambasada në Jerusalem, ndërtimi i hekurudhave dhe autostradave, puna në dekriminalizimin e homoseksualitetit në botë, dëshmon se sa real ka qenë rreziku që në një marrëveshje të tillë të shtohet edhe fjalia se “palët pajtohen për korrigjim të kufijve”. Kjo fjali ka mundur të shtohet për një minutë

Delegacioni i Kosovës u pati zotuar se në Washington po shkonte vetëm për “njohje të ndërsjellë” me Serbinë, por në vend të kësaj aty ndodhi zotimi për njohje të ndërsjellë mes Kosovës dhe Izraelit, që po ashtu ka rëndësi të madhe. Jo vetëm që nuk siguroi njohjen nga Serbia, por Kosova mori për detyrë se nuk do të kërkojë, së paku për një vit, as anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Këtë e barazoi me përpjekjet e Serbisë për t’i bindur shtetet që të tërheqin njohjen e Kosovës.

Marrëveshja në Washington nuk është për tallje e as për xhelozi, por larg asaj që të jetë historike, siç pohojnë presidenti amerikan Trump dhe përfaqësuesi i tij Richard Grenell. Por kjo marrëveshje, e cila në fakt as nuk është marrëveshje formale, nuk është e vetmja temë rreth së cilës Trump dhe shërbyesit e tij ndjekin narativin “të gjithë para nesh kanë gabuar, askush nuk ka bërë asgjë, dhe ne po bëjmë mrekulli”. Prandaj edhe me lehtësi Trump pohoi se ajo që ndodhi në Shtëpinë e Bardhë, kur aty ishin kryeministri i Kosovës, Hoti, dhe presidenti i Serbisë, Vuçiq, “është suksesi më i madh në 20 vjetët e fundit”. Madje Grenell me lehtësi i qorton ata që nuk janë të entuziazmuar me këtë “arritje historike”, sikur se duan “vazhdimin e konfliktit”. Ja vetëm disa ngjarje në 20 vjetët e fundit që ishin më historike sesa kjo “marrëveshje”. Ishte së pari vendimi i Grupit të Kontaktit nga viti 2006 që të nisen bisedimet për statusin e Kosovës dhe udhëzimet që bënë të qartë se rezultati duhet të jetë pavarësia. Ishte pastaj Pakoja e Ahtisaarit që solli pavarësinë. Ishte pastaj edhe anëtarësimi i Kosovës (qoftë edhe me fusnotë) në CEFTA, me çka u desh të pajtohej edhe Serbia. Edhe mendimi i GJND-së. Ta quash këtë që ndodhi në Shtëpinë e Bardhë javën e fundit si ngjarjen më historike, është edhe fyerje ndaj atyre që kanë bërë aq shumë për Kosovën në SHBA dhe sot nuk janë në anën e Trumpit.