Vështrime

E marta e madhe në Amerikë

Çfarë mendojnë antiamerikanët, konspiracionistët, majtistët ekstremë, anarkistët, fundamentalistët për Shtetet e Bashkuara të Amerikës? Mendojnë se është një demokraci e rrejshme, një sistem ku pushtetin nuk e kanë të zgjedhurit, por korporatat e mëdha, kompanitë farmaceutike, mediat që janë nën kontroll të establishmentit. Ku shtetin e drejtojnë shërbimet e zbulimit që punojnë për interesa të ngushta të një grupi të vogël, ku shkelet klasa punëtore, ku krijohen viruse të rrejshme për t’ua vënë frikën qytetarëve. Amerika është një shtet i cili gjithmonë do ta sundojë botën dhe do ta kenë nën kontroll.

Pikërisht disa prej këtyre paragjykimeve për Amerikën i tha të shtunën në një tubim me simpatizantët e tij Donald Trump, presidenti aktual amerikan i cili po kërkon edhe një mandat të ri. Foli për veten si presidenti i parë “outsider”. Tha se në mandatin e parë ka fituar, sepse nuk është politikan, sepse nuk vjen nga establishmenti, nuk e duan mediat. Por tha se në vitin 2016 ka fituar kundër “grupeve të korruptuara që udhëheqin Amerikën” dhe se është i bindur se do të fitojë përsëri, sepse ai “punon për klasën e mesme punëtore”, kundër angazhimit të shtrenjtë dhe të panevojshëm të Amerikës në botë ku harxhohen pa nevojë paratë amerikane.