Vështrime

Evropa duhet të mbrohet nga Hungaria dhe Polonia

BE-ja nuk mund t’ia dalë të bëjë kompromis me provizionet e sundimit të ligjit. Mënyra se si ajo i përgjigjet sfidës së parashtruar nga Orbán dhe Kaczyński do ta përcaktojë nëse do të mbijetojë si një shoqëri e hapur e vërtetë ndaj vlerave mbi të cilat është themeluar

Hungaria dhe Polonia i kanë vënë veto buxhetit shtatëvjeçar të propozuar nga Bashkimi Evropian prej 1.15 bilionë eurosh dhe fondit evropian të rimëkëmbjes prej 750 miliardë eurosh. Edhe pse dy vendet janë përfitueset më të mëdha të buxhetit, qeveritë e tyre janë vendosmërisht kundër kushtëzimit të sundimit të ligjit që BE-ja e ka pranuar me urdhër të Parlamentit Evropian. Ato e dinë se po abuzojnë me sundimin e ligjit në mënyra shumë të këqija dhe nuk duan t’i bartin pasojat.

Nuk është aq koncept abstrakt si sundimi i ligjit që kryeministri hungarez, Viktor Orbán dhe, në një masë më të vogël, udhëheqësi de fakto i Polonisë, Jarosław Kaczyński, e kundërshtojnë. Për ta sundimi i ligjit përfaqëson një kufi praktik të korrupsionit personal dhe politik. Vetoja është veprim dëshpërues nga dy abuzuesit serikë.