Vështrime

Nga diplomacia elektorale në diplomaci shtetërore

Republika e Kosovës gjendet në një ndër periudhat më të vështira të saj që nga pavarësia e vitit 2008. Përballë kësaj situate, politika jonë e jashtme do të duhej të ishte e gjitha e mobilizuar përkundrejt asaj të Serbisë për mohimin e gjenocidit të saj në Kosovë.

Aktakuza e Prokurorisë Speciale të Dhomave të Specializuara, që fillon me drejtuesit e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe zgjerohet në tërë zinxhirin komandues, e vërtetoi se Dhomat e Specializuara asnjëherë nuk janë menduar si mekanizëm për përndjekjen e krimeve të supozuara individuale. Ato janë projektuar që nga fillimi si akuza ndaj UÇK-së si të tillë. Nuk duhet të harrojmë që shtetësia e Kosovës themel të saj ka rezistencën popullore dhe luftën çlirimtare të popullit shqiptar, të udhëhequr në luftën e fundit nga UÇK-ja. Ashtu sikurse nuk duhet të harrojmë që në vitin 2015, të vërtetën e Dhomave të Specializuara e kanë manipuluar eksponentët e PDK-së dhe LDK-së, të udhëhequr nga Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa. Kështu ata arritën t’i bindin deputetët që t’i miratojnë ndryshimet kushtetuese, të cilat në fund u miratuan me procedura të kontestueshme e presion të hapur mbi ta.