Vështrime

A mund Amerika të prijë përsëri?

Po qe se SHBA-ja do që ta rimarrë pozitën e saj prej udhëheqësi, që do t’ia lejonte konkurrencën konstruktive me Kinën – dhe e rimerr atë me diç më shumë sesa një palë zgjedhje – atëherë administrata Biden duhet që t’i luftojë pabarazinë dhe kostot që globalizimi ka prodhuar. Ndryshe, Trumpi – apo, edhe më keq, një version më kompetent i tij – mund ta rizaptojë presidencën më 2024 apo 2028, dhe të zhbëjë çdo progres që administrata Biden e arrin gjatë mandatit të ardhshëm

Ann Arbor, 13 janar – Inaugurimi i afërt i presidentit të zgjedhur amerikan Joe Biden ka ngjallur shpresën se kjo administratë do “ta bëjë Amerikën që të prijë përsëri”. Nëse Shtetet e Bashkuara të Amerikës do ta transformonin rivalitetin me Kinën në një konkurrencë konstruktive, atëherë kjo është qasja e duhur. Por nëse Bideni do të arrijë që ta ringjallë dhe ta ruajë udhëheqjen globale të Amerikës, kjo varet nga ajo sesa efektivisht mund t’i shërojë frakturat e brendshme dhe ta adresojë mosbesimin e thelluar rreth globalizimit, të ngulitur tek segmentet e shumta të elektoratit amerikan.