Vështrime

Mitet mbi “të majtët” dhe “të djathtët” në Kosovë

Bashkësia ndërkombëtare, që kishte ndërhyrë për ta çliruar Kosovën, nuk bënte dallime se kush ishte në pushtet në shtetet përkatëse, sepse mbronin një kauzë të drejtë, siç ishte ajo e Kosovës. U bashkuan të majtë dhe të djathtë, liberalë dhe të gjelbër, për t’i dalë në ndihmë Kosovës. Për koincidencë, shumica e shteteve që dhanë kontributin më të madh për Kosovën kishin qeveri të majta. Tentimet për t’i paraqitur “të djathtët” dhe “të majtët” si “rrezik” për Kosovën i bëjnë dëm Kosovës dhe dëshmojnë se sa pak argumente u kanë mbetur partive politike në Kosovë që të përdorin në fushata

Ishte periudha e pasluftës dhe NATO-ja kishte përpiluar një strategji se si t’ua heqë armët nga duart ish-ushtarëve të UÇK-së, disa t’i kthejë në shoqëri që të merren me profesione të tyre, disa t’i integrojë në një forcë të mbrojtjes civile (TMK), dhe një pjesë të hyjnë në jetën politike. “Ne nuk guxojmë t’i lëmë ata anash, t’i lëmë në një lloj nëntoke. Sepse, ata kanë dhënë kontribut për Kosovën dhe duhet t’ua japim disa mundësi”, thoshte atëherë një zyrtar i lartë i NATO-s. Kështu lindi TMK-ja, filluan projektet për ndihmë ish-ushtarëve të UÇK-së që të integrohen në shoqëri dhe u krijuan edhe dy parti politike. Njëra e “krahut të Drenicës” e udhëhequr nga Hashim Thaçi e Kadri Veseli, e tjetra e rajonit të Dukagjinit e udhëhequr nga Ramush Haradinaj.