Vështrime

Si po i tërheq Vuçiqi politikanët e Kosovës në një kurth

Ndoshta ndokush është duke e parë alarmin e Aleksandar Vuçiqit: shkon në Paris te Emmanuel Macron dhe thotë Albin Kurti dhe Ramush Haradinaj duan “Shqipërinë e Madhe”. Kthehet Vuçiq në Beograd dhe thotë: “Haradinaj është njeri i rrezikshëm, ‘Shqipëria e Madhe’ është kërcënim për tërë rajonin”. Mos mendoni se ky është shqetësim i Vuçiqit. Ai në të vërtetë me këtë retorikë po përpiqet që, duke lartësuar rrezikun e “Shqipërisë së Madhe”, ta normalizojë dhe ndërkombëtarizojë diskursin për “Serbinë e Madhe”.

Në fushatën elektorale në Kosovë dëgjohen këso klithmash: “Do të bashkohemi me Shqipërinë”. Presidenti serb Aleksandar Vuçiq i mirëpret këto thirrje, sepse i shërbejnë për ta normalizuar dhe ndërkombëtarizuar diskursin për Serbinë e Madhe dhe për t’i prezantuar shqiptarët si rrezik për stabilitetin rajonal.

Ndoshta ndokush është duke e parë alarmin e Aleksandar Vuçiqit: shkon në Paris te Emmanuel Macron dhe thotë Albin Kurti dhe Ramush Haradinaj duan “Shqipërinë e Madhe”. Kthehet Vuçiq në Beograd dhe thotë: “Haradinaj është njeri i rrezikshëm, ‘Shqipëria e Madhe’ është kërcënim për tërë rajonin”. Mos mendoni se ky është shqetësim i Vuçiqit. Ai në të vërtetë me këtë retorikë po përpiqet që, duke lartësuar rrezikun e “Shqipërisë së Madhe”, ta normalizojë dhe ndërkombëtarizojë diskursin për “Serbinë e Madhe”.

Hapi i parë në këtë drejtim është prishja e kufijve të Kosovës. Për këtë Serbia punon qe disa dekada. Në dekadën e fundit ndarja e Kosovës është bërë politikë shtetërore serbe. Për këtë projekt pala serbe ka kërkuar partnerë në Prishtinë. Këtë rol e ka lozur nga viti 2018 publikisht Hashim Thaçi. (Ramush Haradinaj kur u bë kryeministër tha se nuk ka kohë të merret me dialogun me Serbinë).