Vështrime

Ndryshimin e sollën gratë dhe të rinjtë

Pas 14 shkurtit 2020, asnjë parti politike nuk guxon më t’i neglizhojë dy grupe të shoqërisë: gratë dhe të rinjtë

Zgjedhjet parlamentare të 14 shkurtit sollën më shumë sesa ndërrim të pushtetit. Zgjedhjet, përveçqë sollën një ndryshim të madh sa i përket pozicionit të partive politike, pas 14 shkurtit asnjë parti politike nuk guxon më t’i neglizhojë dy grupe të shoqërisë: gratë dhe të rinjtë.

Lëvizja Vetëvendosje do t’i kalojë 50% të votave të fituara pas numërimit të votave nga diaspora, një rekord impresiv për një parti e cila garon në kuadër të një sistemi parlamentar qeverisës. Në anën tjetër, dy partitë kryesore të cilat kanë qenë pjesë e pushtetit për dy dekada shënuan rezultatin më të dobët në historikun e ekzistimit të tyre, ku PDK fitoi 17.4% të votave, kurse LDK vetëm 13%. Përderisa Vetëvendosje u rrit nga 12.7%, prej vitit 2010 kur garoi për herë të parë në zgjedhje, në 48% të votave, LDK ra nga 45.6% prej zgjedhjeve të para në 13%.