Vështrime

Parokializmi ambicioz i Evropës

Ideja se BE-ja mund të dalë nga kriza e COVID-19 derisa pjesa tjetër e botës ngec, shumë shpejt do të dëshmohet se është e gabuar. Edhe për rajonet e pasura sikurse Evropa, çdo përfytyrim i besueshëm për një të ardhme të qëndrueshme pas pandemisë domosdo kërkon solidaritet ndërkombëtar

Ideja se BE-ja mund të dalë nga kriza e COVID-19 derisa pjesa tjetër e botës ngec, shumë shpejt do të dëshmohet se është e gabuar. Edhe për rajonet e pasura sikurse Evropa, çdo përfytyrim i besueshëm për një të ardhme të qëndrueshme pas pandemisë domosdo kërkon solidaritet ndërkombëtar

Bashkimi Evropian i ka ndryshuar politikat ekonomike për të mirë, duke u dakorduar rreth një plani 1.8 trilionë eurosh të rimëkëmbjes së pas pandemisë që do të financohet drejtpërsëdrejti prej buxhetit të BE-së. Në veçanti, më shumë se gjysma e pakos – e cila përbëhet prej buxhetit afatgjatë të BE-së dhe fondit 750 miliardë eurosh të rimëkëmbjes për Gjeneratën e Ardhshme të BE-së – është parashikuar për shpenzime publike drejt së ardhmes.