Vështrime

A janë qytetet të mbaruara?

Rue de Rivoli sot nuk e mban as hijen e atij shkretimi dhe shurdhimi që i kishim pritur në rrugët e qytetit gjatë pandemisë. Në vend të kësaj, bulevardi historik gumëzhin prej parisienëve me maska që nxitojnë përreth me biçikleta, scooterë dhe e-biçikleta, apo ndalojnë për nga një kafe në kafene apo restorante. Një qytet buzë vdekjes shkaku i pandemisë është ringjallur. Me anë të planifikimit të përpiktë, eksperimentimit të vendosur dhe fatit, transformimet e tilla mund të jenë vetëm fillimi për qytetet kudo tjetër

Rue de Rivoli, bulevardi që kalon nëpër zemrën e Parisit, është zhvilluar në mënyrë sporadike dhe të çrregullt. Napoleon Bonaparte e kishte iniciuar ndërtimin në vitin 1802, pas shumë vjetësh planifikim dhe debat, por puna ngeci si pasojë e abdikimit të perandorit më 1814. Bulevardi mbeti në harresë krejt derisa një tjetër ushtarak i pushtetshëm, Napoleoni III, nuk e kompletoi projektin në vitet 1850.

Shekullin pasues, ndërtimi filloi përsëri – kësaj radhe për akomodimin e veturave. Por në pranverën e shkuar, Rue de Rivoli e përjetoi transformimin e tij më të shpejtë deri tani.