Vështrime

Izolimi i Kosovës, saga e vizave dhe bllokada franceze

Ekziston rreziku që Kosovës të mos i hiqen vizat deri pas zgjedhjeve presidenciale në Francë më 2022. Nëse në ato zgjedhje fiton ultranacionalistja Marine Le Pen, situata do të ndryshojë edhe më shumë – për të keq. Pas zgjedhjeve të 14 shkurtit politikanët e Kosovës duhet të mbyllin qarkun e polarizimit ekstrem dhe të qeverisin si duhet me vendin për të përmirësuar për aq sa është e mundur pozitën e Kosovës në arenën ndërkombëtare.

Ekziston rreziku që Kosovës të mos i hiqen vizat deri pas zgjedhjeve presidenciale në Francë më 2022. Nëse në ato zgjedhje fiton ultranacionalistja Marine Le Pen, situata do të ndryshojë edhe më shumë – për të keq. Pas zgjedhjeve të 14 shkurtit politikanët e Kosovës duhet të mbyllin qarkun e polarizimit ekstrem dhe të qeverisin si duhet me vendin për të përmirësuar për aq sa është e mundur pozitën e Kosovës në arenën ndërkombëtare.

“Është e tmerrshme se si flasin njerëzit e afërt me Emmanuel Macronit për Kosovën. Kur e përmendim çështjen e vizave, të cilat ende nuk u hoqën për qytetarët e Kosovës, ndonëse Prishtina i ka plotësuar kushtet ngaherë, njerëz të Macronit thonë: ata nuk duan liri lëvizjeje, por duan të vijnë në Europën Perëndimore dhe të përfitojnë nga sistemi ynë social”. Politikania gjermane i thotë këto fjalë gjatë një bisede telefonike dhe me një kusht: “Gjithçka duhet të jetë anonime”.