Vështrime

Tërheqja e spirancës së inflacionit

Pesë dekada më parë, problem më i madh makroekonomik i Shteteve të Bashkuara të Amerikës ishte inflacioni i lartë, i cili sillej mesatarisht në më shumë se 6 për qind gjatë viteve 70’ dhe është ngritur në mbi 10 për qind gjatë fundit të dekadës.

Për të siguruar që inflacioni të mos rishfaqet, ne kemi nevojë që politikëbërësit ta fusin veten në petkun e një Volckeri apo një Draghi. Por, druaj se politikëbërësit e dobët, të paaftë për zotime serioze, do ta dërrmojnë kapitalin reputacional që është krijuar me kosto shumë të lartë nga Volckeri, më shumë se 30 vjet më parë

Pesë dekada më parë, problem më i madh makroekonomik i Shteteve të Bashkuara të Amerikës ishte inflacioni i lartë, i cili sillej mesatarisht në më shumë se 6 për qind gjatë viteve 70’ dhe është ngritur në mbi 10 për qind gjatë fundit të dekadës.

Pastaj erdhi shefi i Rezervave Federale amerikane, Paul Volcker, i cili ishte emëruar nga presidenti Jimmy Carter më 1979 dhe riemëruar më 1983 nga presidenti, Ronald Reagan.