Vështrime

Kosova në (qorr)sokakun e Jerusalemit

Është jashtëzakonisht mirë që Izraeli e ka pranuar Kosovën e pavarur. Kjo është e padiskutueshme! Por me presionin që të vendoset Ambasada e Kosovës në Jerusalem, administrata e Donald Trumpit ia ka vënë Kosovës një barrë tepër të rëndë mbi qafë. Jo për shkak se Kosova duhet të marrë parasysh në radhë të parë ndjeshmëritë palestineze, sepse politikanët palestinezë janë treguar tej mase të verbër ndaj çështjes së Kosovës dhe ithtarë të politikave hegjemoniste serbe ndaj Kosovës.

Administrata e Donald Trumpit i ka ngarkuar Kosovës një barrë të rëndë duke e shtyrë Prishtinën të zotohet për hapjen e Ambasadës në Jerusalem. Tani mbetet për të shpresuar që administrata e presidentit Joe Biden do të ndikojë te vendet e mëdha me shumicë myslimane që të mos e bllokojnë Kosovën në aspiratat e saj për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Reagimet e Turqisë kundër Kosovës janë të padrejta, por po aq të padrejta janë edhe shfryrjet cinike të disa zërave publikë në Kosovë në stilin: "Ç'na duhet Turqia, tani kemi Izraelin". Sikur po harrohet sa ka ndihmuar Ankaraja në sigurimin e njohjeve të Kosovës.

Është jashtëzakonisht mirë që Izraeli e ka pranuar Kosovën e pavarur. Kjo është e padiskutueshme! Por me presionin që të vendoset Ambasada e Kosovës në Jerusalem, administrata e Donald Trumpit ia ka vënë Kosovës një barrë tepër të rëndë mbi qafë. Jo për shkak se Kosova duhet të marrë parasysh në radhë të parë ndjeshmëritë palestineze, sepse politikanët palestinezë janë treguar tej mase të verbër ndaj çështjes së Kosovës dhe ithtarë të politikave hegjemoniste serbe ndaj Kosovës.

Barra për Kosovën është e rëndë për shkak të kontekstit ndërkombëtar. Bashkimi Europian është unik sa i përket mospranimit të Jerusalemit si kryeqytet të Izraelit pa u arritur një marrëveshje për paqe mes Izraelit dhe palës palestineze. Pastaj janë rreth 60 shtete myslimane, të cilat mund të bëhen bllok dhe të pengojnë Kosovën në aspiratat e saj për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Për një shtet si Kosova që synon të hyjë në OKB nuk është reklamë e mirë nëse paraprakisht shkel rezolutat përkatëse të OKB-së lidhur me konfliktin në Lindjen e Afërt.