Vështrime

Protagonizmi bosh shkakton dëm

Anne Will është njëra prej gazetareve më të njohura të televizionit gjerman ARD. “Anne Will” quhet edhe emisioni i saj i debateve politike, i cili emetohet çdo të diel. Si në çdo vend demokratik, edhe në këtë emision çdo javë diskutojnë politikane e politikanë, publicistë, sindikalistë dhe profesorë universitarë mbi çështje të ndryshme politike, sociale dhe kulturore. Në një demokraci të mirëfilltë debatet televizive janë të domosdoshme. Megjithatë, është mirë që politikanët të marrin pjesë në debate atëherë kur kanë diçka për të thënë. Paraqitjet vend e pavend në televizione ia ulin prestigjin postit, por në aspektin afatgjatë e dëmtojnë edhe gazetarinë. Sepse kur gazetarët i shterin temat, debatet lehtë rrëshqasin në kakofoni. Atëherë nuk ka peshë argumenti, por niveli i zërit.

Ngarendja e politikanëve për të organizuar ceremoni të kota (për shembull për pritjen e vaksinave), xhirot e pandërprera nëpër Kosovë për “të kujtuar viktimat e luftës”, prononcimet vend e pavend ia humbin kuptimin seriozitetit të postit dhe qeverisjes

Anne Will është njëra prej gazetareve më të njohura të televizionit gjerman ARD. “Anne Will” quhet edhe emisioni i saj i debateve politike, i cili emetohet çdo të diel. Si në çdo vend demokratik, edhe në këtë emision çdo javë diskutojnë politikane e politikanë, publicistë, sindikalistë dhe profesorë universitarë mbi çështje të ndryshme politike, sociale dhe kulturore. Në një demokraci të mirëfilltë debatet televizive janë të domosdoshme. Megjithatë, është mirë që politikanët të marrin pjesë në debate atëherë kur kanë diçka për të thënë. Paraqitjet vend e pavend në televizione ia ulin prestigjin postit, por në aspektin afatgjatë e dëmtojnë edhe gazetarinë. Sepse kur gazetarët i shterin temat, debatet lehtë rrëshqasin në kakofoni. Atëherë nuk ka peshë argumenti, por niveli i zërit.

Angela Merkel është në vitin e 16-të të qeverisjes së Gjermanisë. Revista amerikane “Time” e ka shpallur “personalitet të vitit”, revista tjetër “Forbes” e ka zgjedhur si politikanen më të pushtetshme të Perëndimit. Mund të tingëllojë e pabesueshme, por për 16 vjet Angela Merkel ka qenë vetëm 5 herë në emisionin e Anne Will. Më 2009 për të shpjeguar veprimet e saj në krizën financiare. Dy herë gjatë krizës së refugjatëve më 2015/16. Në atë kohë Gjermania pranoi gati një milion refugjatë, kryesisht nga Siria. Në vitin 2018, kur koalicioni i kancelares Merkel ishte para prishjes, ajo shkoi tek Anne Will për intervistë. Për herë të pestë, Merkel mori pjesë në emisionin e Anne Will të dielën në mbrëmje. Kjo paraqitje televizive ishte e nevojshme për shkak se ditët e fundit qenë mjaft të rrëmujshme në politikën gjermane. Merkel fillimisht insistoi që gjatë festës së Pashkëve Gjermania të kalojë në modusin e ngujimit për të luftuar pandeminë. Pasi u mor vendimi, Merkel dhe ekipi i saj e panë se shumë masa nuk do të mund të zbatoheshin brenda një kohe të shkurtër (Pashkët janë në fund të kësaj jave). Merkel doli para opinionit në një konferencë për media, tha se kishte bërë një gabim dhe për këtë kërkoi falje. “Më vjen shumë keq dhe për këtë u kërkoj falje të gjitha qytetareve dhe qytetarëve”, tha Merkel. Gazetat gjermane shkruan se kjo ishte një kërkimfalje historike. Kështu duhet të jetë, sepse fjalët e politikanëve në postet më të larta të shtetit duhet të kenë peshë. Fjalët kanë peshë kur politikanët kanë autoritet. E autoriteti buron nga serioziteti i prononcimeve. Kur prononcimet janë të pandërprera, gjithkund dhe kuturu, ato rrëshqasin në joseriozitet. Ky është një mësim nga Gjermania.