Vështrime

Kur e presim ferrin e pasdites

Kur në tetor të vitit 2019 Lëvizja Vetëvendosje i fitoi ngushtë zgjedhjet, pritjet e qytetareve dhe qytetarëve qenë të mëdha. Ekzistonte shpresa se një koalicion mes VV-së dhe LDK-së do të punonte për të mirën e vendit dhe kësisoj do të hapte edhe një kapitull të ri të politikës kosovare. Me vonesë të madhe Qeveria u zgjodh në fillim të shkurtit 2020 dhe pas pak javësh u rrëzua nga Kuvendi i Kosovës, pas një polemike me plot helm dhe pas kurtheve, presioneve e lojërave të ndyra të një emisari amerikan që kishte vetëm një qëllim: që shefit të tij t’ia prezantonte një marrëveshje dosido mes Kosovës e Serbisë. Këtë marrëveshje shefi i Shtëpisë së Bardhë pastaj do ta shfrytëzonte për fushatën elektorale para zgjedhjeve të nëntorit 2020 në SHBA.

Nganjëherë vdesin më pak se dhjetë persona, nganjëherë mbi dhjetë: drama me COVID-in në Kosovë vazhdon. Në këto rrethana Qeveria duhet të jetë 24 orë në shërbim të qytetareve dhe qytetarëve dhe jo të merret me fushatën elektorale në Shqipëri. Kush s’e ka kuptuar këtë, ai nuk e ka kuptuar as përgjegjësinë e të qenit në krye të Qeverisë

Kur në tetor të vitit 2019 Lëvizja Vetëvendosje i fitoi ngushtë zgjedhjet, pritjet e qytetareve dhe qytetarëve qenë të mëdha. Ekzistonte shpresa se një koalicion mes VV-së dhe LDK-së do të punonte për të mirën e vendit dhe kësisoj do të hapte edhe një kapitull të ri të politikës kosovare. Me vonesë të madhe Qeveria u zgjodh në fillim të shkurtit 2020 dhe pas pak javësh u rrëzua nga Kuvendi i Kosovës, pas një polemike me plot helm dhe pas kurtheve, presioneve e lojërave të ndyra të një emisari amerikan që kishte vetëm një qëllim: që shefit të tij t’ia prezantonte një marrëveshje dosido mes Kosovës e Serbisë. Këtë marrëveshje shefi i Shtëpisë së Bardhë pastaj do ta shfrytëzonte për fushatën elektorale para zgjedhjeve të nëntorit 2020 në SHBA.

Pas rrëzimit të Qeverisë së A. Kurtit, Qeveria tjetër e A. Hotit nënshkroi një letër në Washington në një ceremoni të organizuar shpejt e shpejt. Marrëveshja nuk i ndihmoi D. Trumpit për të mbetur president. Në fushatë ai tha se kishte arritur diçka që të tjerët s’po e arrinin me dekada: disa myslimanë dhe disa të krishterë atje poshtë nga luginat e Ballkanit ishin pajtuar t’i groposnin sëpatat dhe të punonin për të ardhmen e përbashkët e paqësore. Kjo ishte larg së vërtetës, por kush bëhej merak për këtë. Secili statist luante rolin e kërkuar prej tij.