Vështrime

Çfarë e kërcënon sot lirinë e shtypit?

Presidenca e Donald Trumpit ishte kthyer në doracak të Shtëpisë së Bardhë për fuqizimin e “fakteve alternative”, për përmasat e turmës pjesëmarrëse në inaugurimin e Trumpit në Capitolin amerikan dhe mbështetësit e tij të dhunshëm, që brohorisnin “Vrisni mediat” në dyert e Capitolit. Megjithëse Trumpi ia ka mbathur (tani për tani), mediat profesionale vazhdojnë të përballen me rrezikun – dhe jo vetëm në Shtetet e Bashkuara. Grupi monitorues, “Reporterët pa Kufij”, konsideron se gjendja është “e mirë” në 12 shtete – një shifër e ulët si asnjëherë më parë.

Presidenca e Donald Trumpit ishte kthyer në doracak të Shtëpisë së Bardhë për fuqizimin e “fakteve alternative”, për përmasat e turmës pjesëmarrëse në inaugurimin e Trumpit në Capitolin amerikan dhe mbështetësit e tij të dhunshëm, që brohorisnin “Vrisni mediat” në dyert e Capitolit. Megjithëse Trumpi ia ka mbathur (tani për tani), mediat profesionale vazhdojnë të përballen me rrezikun – dhe jo vetëm në Shtetet e Bashkuara. Grupi monitorues, “Reporterët pa Kufij”, konsideron se gjendja është “e mirë” në 12 shtete – një shifër e ulët si asnjëherë më parë.

Dhe kërcënimi më i madh për lirinë e shtypit anembanë botës vjen nga regjimet autoritare, disa prej të cilave kanë dyfishuar masat represive ndaj shtypit për të frenuar raportimin për dështimet e liderëve politikë për menaxhimin e pandemisë. Në Hungari, që renditet si vendi i 92-të në listën botërore të “Reporterëve pa Kufij”, ka pasur rënie krahasuar me vitin e kaluar kur ndodhej në vendin e 89-të. Qeveria ka kërcënuar portalet dhe mediumet me hetim për “bllokim” të përpjekjeve të Qeverisë për ta luftuar pandeminë. Mjekëve dhe infermiereve u është ndaluar të flasin me gazetarë të pavarur.