Vështrime

Faleminderit BE

Dikush duhet ta ketë keqinformuar përfaqësuesin e lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, se në Kosovë “po dëgjoj të thonë se BE-ja nuk po bën shumë për Kosovën”. Për më shumë se 20 vjet shkruaj për raportet mes BE-së dhe Kosovës dhe asnjëherë – nga askush relevant e besa edhe jorelevant – në Kosovë nuk kam dëgjuar të thotë se “BE-ja nuk po e ndihmon Kosovën.” Por, shefi i diplomacisë së përbashkët të BE-së, që nuk është as “diplomaci” e as “e përbashkët” në rastin e Kosovës, në një konferencë për shtyp me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, tha pikërisht këtë: “Se po dëgjoj të thonë se BE-ja nuk bën shumë për Kosovën”. Pastaj përmendi shumë fakte që dëshmojnë se sa shumë Bashkimi Evropian e ka ndihmuar Kosovën. Përmendi mbi 1.3 miliardë euro që BE-ja ka dhënë për Kosovën prej vitit 2007 deri më sot. Vërtet ka dhënë për Serbinë dy herë më shumë në të njëjtën kohë, pra rreth 3 miliardë euro, por kjo nuk e bën ndihmën ndaj Kosovës më të vogël.

Kosovarët janë shumë falënderues ndaj BE-së për gjithë ndihmën që BE-ja ua ka dhënë dhe po ua jep. Nuk ka popull në Ballkan që është më falënderues dhe që e do më shumë BE-në sesa Kosova. Por, nga aspekti politik, është më se e vërtetë se BE-ja diskriminon Kosovën, nuk e njeh si shtet, e ka futur në kurth të një dialogu që i ka bërë dëme Kosovës dhe vetëm qytetarët e saj i mban pa mundësi udhëtimi. Këto gjëra duhen dalluar si fakte e s’duhen përzier ashtu që shifrat për ndihma financiare të merren si argumente për t’i kundërshtuar faktet për diskriminimin e Kosovës dhe kosovarëve

Dikush duhet ta ketë keqinformuar përfaqësuesin e lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, se në Kosovë “po dëgjoj të thonë se BE-ja nuk po bën shumë për Kosovën”. Për më shumë se 20 vjet shkruaj për raportet mes BE-së dhe Kosovës dhe asnjëherë – nga askush relevant e besa edhe jorelevant – në Kosovë nuk kam dëgjuar të thotë se “BE-ja nuk po e ndihmon Kosovën.” Por, shefi i diplomacisë së përbashkët të BE-së, që nuk është as “diplomaci” e as “e përbashkët” në rastin e Kosovës, në një konferencë për shtyp me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, tha pikërisht këtë: “Se po dëgjoj të thonë se BE-ja nuk bën shumë për Kosovën”. Pastaj përmendi shumë fakte që dëshmojnë se sa shumë Bashkimi Evropian e ka ndihmuar Kosovën. Përmendi mbi 1.3 miliardë euro që BE-ja ka dhënë për Kosovën prej vitit 2007 deri më sot. Vërtet ka dhënë për Serbinë dy herë më shumë në të njëjtën kohë, pra rreth 3 miliardë euro, por kjo nuk e bën ndihmën ndaj Kosovës më të vogël.

Në vigjilje të Ditës së Evropës, që për habi festohet si ditë zyrtare vetëm në Kosovë, kolegu Rexhep Maloku bëri një reportazh të jashtëzakonshëm, i cili ilustron dashurinë, besimin, synimin dhe orientimin e kosovarëve kah BE-ja. Madje, në Kosovë duket se është bërë edhe obsesion orientimi pro BE-së (qëllimisht nuk po e përmendim termin “pro evropian”, sepse Kosova është Evropë, jashtë apo brenda BE-së). Kolegu konstatoi se në rrugën Prishtinë-Ferizaj në pothuajse çdo 2 kilometra sheh ndonjë ndërmarrje apo mbishkrim me emërtimin “Euro”. Janë kryesisht ndërmarrje, por ka edhe të rinj që e kanë emrin e lidhur me Evropën, si “Eurolind”. Edhe rezultatet e anketave dëshmojnë se asnjë popull, jo vetëm në rajon por edhe në Evropë, nuk ka besim në BE-në dhe nuk aspiron anëtarësimin më shumë sesa kosovarët.