Vështrime

T’verdh’

Shumë gjëra kanë mundur të ishin ndryshe po të kishte krijuar ky vend sistem e rend në 20 vjetët e fundit. Nuk do të mund të pretendohet se një qeveri e ardhur para dy muajsh do të mund t'i rregullonte të gjitha dështimet dhe gabimet e qëllimshme të një pushteti rotativ të të tria partive që e kanë sakatuar këtë vend. Jo vetëm me të gjitha dështimet në të gjitha sektorët e shoqërisë, por edhe me lëshimin e rrënjëve të thella të interesit dhe të kontrollit në institucione që janë përplot me militantë partiakë dhe që mund të sabotojnë çfarëdo dhe kurdo

Shumë gjëra kanë mundur të ishin ndryshe po të kishte krijuar ky vend sistem e rend në 20 vjetët e fundit. Nuk do të mund të pretendohet se një qeveri e ardhur para dy muajsh do të mund t'i rregullonte të gjitha dështimet dhe gabimet e qëllimshme të një pushteti rotativ të të tria partive që e kanë sakatuar këtë vend. Jo vetëm me të gjitha dështimet në të gjitha sektorët e shoqërisë, por edhe me lëshimin e rrënjëve të thella të interesit dhe të kontrollit në institucione që janë përplot me militantë partiakë dhe që mund të sabotojnë çfarëdo dhe kurdo

Nuk kishte kaluar as një javë që nga masakra në Prekaz, kur zyra e UNICEF-it më në fund na kishte autorizuar të dilnim në terren për ta përcjellë gjendjen e nënave dhe të fëmijëve nëpër fshatrat përreth. Një pjesë shumë e madhe e lagjeve të Jasharëve dhe të Lushtakëve ishin zhvendosur përtej kodrës që e ndante Prekazin me Dubovcin e Vurshtrrisë. Aty, të shpërndarë nëpër disa shtëpi, ishin strehuar kryesisht gra e fëmijë në numra të mëdhenj, marrë parasysh ekonomitë e mëdha familjare të paraluftës, karakteristike për pjesën rurale të Kosovës.

Derisa bisedonim me koordinatorët në Dubovc për strehimin e të ardhurve dhe numrin e tyre, sikurse edhe eventualisht për nevojat e veçanta do të mund të shfaqeshin për ta, përpiqeshim të bisedonim edhe me fëmijët, të cilët ende ishin të tronditur për shkak të asaj që e kishin përjetuar. Në sytë e tyre ende rrezatonte frika nga shpërthimet, kurse vrulli me të cilin e shpjegonin gjithë ngjarjen, sikur të ishte një mekanizëm për ta parandaluar harresën - thuajse duke i thënë të gjitha, pa e tejkaluar asnjë detaj, do të siguroheshin se fjalët e tyre nuk i merr era.