Vështrime

Terrorizëm shtetëror nga Bjellorusia

Në reagimet e para lidhur me rrëmbimin e avionit të Ryanair nga forcat e diktatorit bjellorus shihet edhe përçarja e evropianëve. Presidenti i Lituanisë tha se rrëmbimi i avionit paraqet një akt terrori nga ana e regjimit të Aleksandër Llukashenkos. Ministri i Jashtëm i Polonisë tha se rrëmbimi paraqet terrorizëm shtetëror. Ministri i Jashtëm gjerman, ndërkaq, tha: Ne jemi shumë të shqetësuar. Komisionerja e BE-së për transport, një politikane rumune, në një postim në Twitter shprehu gëzimin që avioni i Ryanair arriti të vazhdojë rrugëtimin nga Minsku në Vilnius, por pa përmendur se në kryeqytetin bjellorus ishte nxjerrë nga avioni gazetari opozitar, Roman Proteseviq. Duket se dikush ia tërhoqi vërejtjen komisioneres së BE-së dhe ajo në një Tweet të dytë kërkoi lirimin e gazetarit opozitar.

Kidnapohet një avion civil perëndimor për të arrestuar një gazetar opozitar bjellorus? Çfarë dukej iluzion tani është realitet – me metoda të KGB-së. Evropa sërish është e “shqetësuar”

Në reagimet e para lidhur me rrëmbimin e avionit të Ryanair nga forcat e diktatorit bjellorus shihet edhe përçarja e evropianëve. Presidenti i Lituanisë tha se rrëmbimi i avionit paraqet një akt terrori nga ana e regjimit të Aleksandër Llukashenkos. Ministri i Jashtëm i Polonisë tha se rrëmbimi paraqet terrorizëm shtetëror. Ministri i Jashtëm gjerman, ndërkaq, tha: Ne jemi shumë të shqetësuar. Komisionerja e BE-së për transport, një politikane rumune, në një postim në Twitter shprehu gëzimin që avioni i Ryanair arriti të vazhdojë rrugëtimin nga Minsku në Vilnius, por pa përmendur se në kryeqytetin bjellorus ishte nxjerrë nga avioni gazetari opozitar, Roman Proteseviq. Duket se dikush ia tërhoqi vërejtjen komisioneres së BE-së dhe ajo në një Tweet të dytë kërkoi lirimin e gazetarit opozitar.

Çfarë ndodhi gjatë fundjavës është e pashembullt në historinë bashkëkohore të transportit civil: një shtet joanëtar i BE-së e detyron një avion me mbi 100 pasagjerë, i cili qarkullon mes dy shteteve të BE-së (Greqi, Lituani), që në rrethana të dyshimta të aterrojë urgjentisht dhe pastaj arrestoi një kritik të regjimit. Nuk është film, është aksion i organizuar nga diktatori bjellorus Lukashenko. Me gjasë me ndihmën e Rusisë. Sidoqoftë, pas aterrimit në Minsk, katër pasagjerë, të gjithë shtetas rusë, nuk pranuan ta vazhdojnë fluturimin për në Vilnius. A thua përse?