Vështrime

Rrëmbimi i vetëkënaqësisë perëndimore

Duke pasur parasysh se Nexta e ka selinë në Poloni, ia vlen që të shtrohet pyetja nëse autoritetet polake kanë bërë krejt çfarë kanë mundur – nëse fare kanë bërë ndonjë gjë – për ta mbrojtur dhe paralajmëruar atë dhe kolegët e tij për rreziqet që u kanosen. Duhej të ishte e qartë se Protasevichi dhe Putilo ishin në rrezik. Është më se e ditur se Rusia dhe Bjellorusia do t’i vënë në shënjestër ata që i konsiderojnë tradhtarë, edhe kur ndodhen gjetkë. Tani është bërë më se qartë se edhe sa larg do të shkojnë për ta arritur këtë qëllim

Presidenti bjellorus, Aleksandr Lukashenko, ka demonstruar edhe një herë se sa larg mund të shkojë për t’i shtypur kundërshtarët e tij.

Më 23 maj ai e nisi një aeroplan luftarak të tipit MiG-29 për ta detyruar uljen e një avioni komercial, i cili po fluturonte nga Athina në Vilnius, pak kohë para se ai të hynte në hapësirën ajrore bjelloruse. Qëllimi ishte që të kapej Roman Protasevichi, ish-kryeredaktori i publikimeve opozitare bjelloruse dhe i kanalit të medias sociale Nexta, i cili u arrestua menjëherë pasi që aeroplani aterroi në Minsk.