Vështrime

Zgjidhja pa zgjidhje: deklaratat e vështira të zotit Palmer

Disa deklarata të diplomatit amerikan, Matthew Palmer, pas vizitës së tij në Prishtinë dhe Beograd po tingëllojnë si tepër problematike. Pas një takimi me ish-zëdhënësin e Slobodan Milosheviqit, kryetarin e Kuvendit të Serbisë, Ivica Daçiq, Palmer tha se SHBA-ja nuk do t’u bëjë presion palëve në dialog me Kosovën. Me atë rast Palmer përmendi fjalën tashmë stereotip se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dëshirojnë një zgjidhje kompromisi, pa sqaruar se çka nënkupton fjala “kompromis”. Thua se Kosova nuk ka bërë kompromise të vazhdueshme në 15 vjetët e fundit – duke themeluar shumë komuna serbe, duke u dhënë komunave serbe kompetenca të gjera, duke i dhuruar pakicës serbe të drejta për të cilat shqiptarët në Luginën e Preshevës vetëm mund të ëndërrojnë.

Ndërmjetësuesi amerikan për Ballkanin, Matthew Palmer, duket se e ka nisur mbrapshtë misionin e tij për gjetjen e një zgjidhjeje për Kosovën

Disa deklarata të diplomatit amerikan, Matthew Palmer, pas vizitës së tij në Prishtinë dhe Beograd po tingëllojnë si tepër problematike. Pas një takimi me ish-zëdhënësin e Slobodan Milosheviqit, kryetarin e Kuvendit të Serbisë, Ivica Daçiq, Palmer tha se SHBA-ja nuk do t’u bëjë presion palëve në dialog me Kosovën. Me atë rast Palmer përmendi fjalën tashmë stereotip se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dëshirojnë një zgjidhje kompromisi, pa sqaruar se çka nënkupton fjala “kompromis”. Thua se Kosova nuk ka bërë kompromise të vazhdueshme në 15 vjetët e fundit – duke themeluar shumë komuna serbe, duke u dhënë komunave serbe kompetenca të gjera, duke i dhuruar pakicës serbe të drejta për të cilat shqiptarët në Luginën e Preshevës vetëm mund të ëndërrojnë.

Zoti Palmer u citua nga mediumi serb “N1” të ketë thënë se nëse palët merren vesh që zgjidhja të mos nënkuptojë njohjen e ndërsjellë, atëherë ai nuk do të kishte gjë kundër një dakordimi të tillë mes Kosovës e Serbisë. Qëllimi kryesor i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, sipas Palmerit, është që dialogu Kosovë-Serbi të mbyllet me njohje reciproke, por, prapë sipas tij, Washingtoni përkrah edhe modalitete të tjera të marrëveshjes, varësisht si pajtohen palët. Këtu s’ka përjashtuar as mundësinë e arritjes së një marrëveshjeje pa njohje reciproke. Kjo është një deklaratë tepër problematike dhe paralajmëron një periudhë tepër të vështirë për Kosovën. Çfarë cilësie mund të ketë një marrëveshje mes dy vendeve nëse vazhdon status quoja? Këtë përgjigje ia ka borxh opinionit kosovar zoti Palmer. Sepse asnjë marrëveshje pa njohje reciproke nuk ka asnjë kuptim. Qëllimi i marrëveshjes nuk duhet të jetë vazhdimi i agonisë në Kosovë dhe krijimi i mundësisë që Serbia të sabotojë edhe më tutje shtetësinë e Kosovës.